Hoe moet je pulled pork maken?

Wat is pulled pork?

Pulled pork is een populair gerecht dat bestaat uit langzaam gegaard varkensvlees dat zo zacht wordt dat het gemakkelijk met een vork uit elkaar getrokken kan worden, vandaar de naam “pulled.” Dit gerecht is vooral bekend in de Amerikaanse keuken, vooral in het zuiden van de Verenigde Staten, waar het vaak wordt geassocieerd met barbecue.

Hier is hoe pulled pork typisch wordt bereid:

 1. Vleeskeuze: Pulled pork wordt meestal gemaakt van een stuk varkensvlees genaamd de schouder (ook wel bekend als varkensschouder, procureur of Boston butt). Dit deel van het varken bevat veel vet en bindweefsel, wat het ideaal maakt voor langzaam garen omdat het vlees tijdens het koken mals en sappig wordt.
 2. Kruiderij en kruidenrub: Het vlees wordt meestal ingewreven met een kruidenrub, een mengsel van kruiden en specerijen, zoals zout, zwarte peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, uipoeder, komijn en cayennepeper. Dit geeft het vlees smaak en aroma.
 3. Langzaam garen: Het vlees wordt langzaam gegaard bij lage temperaturen gedurende een lange periode. Dit kan gebeuren in een barbecue, smoker, oven of slowcooker. Het langzame garen helpt het bindweefsel te breken en het vlees zacht en sappig te maken.
 4. Uittrekken: Na het langzame garen wordt het vlees uit elkaar getrokken met behulp van vorken, waardoor het in kleine, draadachtige stukjes wordt verdeeld, vandaar de naam “pulled.”
 5. Serveren: Pulled pork wordt vaak geserveerd op broodjes als een sandwich, meestal met barbecuesaus. Het kan ook worden geserveerd met bijgerechten zoals coleslaw, augurken, uien en meer.

Pulled pork is een favoriet bij barbecue-liefhebbers en wordt vaak geassocieerd met zomerse barbecues en bijeenkomsten. De smaak en textuur van het vlees, samen met de verschillende kruiden en sauzen die ermee kunnen worden gecombineerd, maken het tot een veelzijdig en geliefd gerecht.

Pulled pork bereiden?

Pulled pork is een heerlijk gerecht dat wordt gemaakt van langzaam gegaard varkensvlees dat zo zacht wordt dat het gemakkelijk met een vork uit elkaar getrokken kan worden. Hier is een basisrecept voor pulled pork:

Ingrediënten:

 • Een varkensschouder (ook bekend als varkensschouder, procureur of Boston butt), meestal 2-4 kilo
 • Kruidenrub (bijv. zout, zwarte peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, uipoeder, komijn, cayennepeper, enz.)
 • Barbecuesaus (optioneel, voor het serveren)
 • Broodjes of brood naar keuze (voor het maken van sandwiches)
 • Coleslaw (optioneel, als bijgerecht)

Instructies:

 1. Voorbereiding: Begin met het voorverwarmen van je oven of barbecue tot ongeveer 110-120°C. Pulled pork vereist langzaam garen bij lage temperaturen voor een lange tijd.
 2. Voorbereiding van het vlees: Spoel de varkensschouder af en dep deze droog met keukenpapier. Verwijder eventuele overtollige vetstukken, maar laat wat vet zitten, want dit zal bijdragen aan de sappigheid en smaak. Wrijf het vlees royaal in met je kruidenrub. Dit is waar je de smaak aan het vlees toevoegt, dus wees niet zuinig.
 3. Garen: Plaats de varkensschouder op een rooster in een braadslee of op het rooster van je barbecue, met het vette gedeelte naar boven. Je wilt indirecte hitte gebruiken, wat betekent dat het vlees niet direct boven de vlammen of kolen ligt. Sluit het deksel en laat het vlees langzaam garen. Dit kan 6 tot 10 uur duren, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees en de temperatuur van je oven of barbecue. Je kunt houtsnippers toevoegen voor rooksmaak als je dat wilt.
 4. Controleer de gaarheid: Gebruik een vleesthermometer om de interne temperatuur van het vlees te meten. Pulled pork is klaar wanneer de temperatuur in het midden van het vlees ongeveer 90-95°C is.
 5. Rusten en trekken: Haal het vlees uit de oven of van de barbecue en laat het ongeveer 30 minuten rusten op een snijplank, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Hierdoor kunnen de sappen zich herverdelen. Gebruik twee vorken om het vlees uit elkaar te trekken tot je de gewenste consistentie hebt bereikt. De naam “pulled pork” komt van dit proces.
 6. Serveren: Serveer de pulled pork op broodjes met barbecuesaus naar keuze. Je kunt ook coleslaw toevoegen bovenop de pulled pork voor extra smaak en textuur.

Pulled pork is een geweldig gerecht voor feestjes en bijeenkomsten. Het kost wat tijd om te bereiden vanwege het langzame garen, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Geniet ervan!

Recept broodje pulled pork

Hier is een recept voor een heerlijk broodje pulled pork. Je kunt de pulled pork zelf maken met behulp van het eerder gegeven recept, of je kunt kant-en-klare pulled pork kopen als je tijd wilt besparen. Hier concentreren we ons op het samenstellen van het broodje.

Ingrediënten:

 • Pulled pork (zelfgemaakt of gekocht)
 • Zachte broodjes (bijvoorbeeld hamburgerbroodjes of zachte broodjes voor sandwiches)
 • Barbecuesaus (je favoriete smaak)
 • Coleslaw (optioneel, voor een frisse crunch)

Instructies:

 1. Verwarm de pulled pork: Verwarm de pulled pork op in een pan op laag vuur of in de magnetron volgens de aanwijzingen op de verpakking, zodat het lekker warm is.
 2. Broodjes voorbereiden: Snijd de zachte broodjes doormidden. Als je wilt, kun je ze ook even kort roosteren in de oven of op de grill voor wat extra knapperigheid.
 3. Opbouwen van het broodje:
 • Leg een royale portie van de opgewarmde pulled pork op de onderste helft van het broodje.
 • Schenk wat barbecuesaus over de pulled pork. De hoeveelheid saus hangt af van je persoonlijke voorkeur, dus voeg zoveel toe als je lekker vindt.
 • Als je coleslaw wilt toevoegen voor een frisse crunch, leg dan een laagje coleslaw bovenop de pulled pork en barbecuesaus.
 1. Dek af met de bovenste helft van het broodje.
 2. Serveren: Serveer de broodjes pulled pork direct. Ze zijn geweldig als hoofdgerecht voor een barbecuefeest, een picknick of gewoon als een smakelijke doordeweekse maaltijd.

Je kunt dit recept aanpassen aan je smaakvoorkeuren door extra toppings toe te voegen, zoals augurken, uienringen, jalapeñopepers of gesmolten kaas. Het belangrijkste is dat je kunt genieten van het smaakvolle en sappige karakter van het pulled pork op een heerlijk zacht broodje.

Leave a Comment