Pasta carbonara: simpel, romig & zó lekker! 🍝✨
Als er één pastagerecht is waar ik altijd gelukkig van word, dan is het wel pasta carbonara. Het is een klassieker die zo eenvoudig is, maar toch elke keer weer een smaakexplosie in je mond. Romige saus zonder room (ja, echt!), knapperige spek, en een flinke dosis Parmezaanse kaas – wat wil je nog meer? Dit gerecht is comfortfood op z’n best en is in minder dan 20 minuten klaar. Perfect, toch?
Dus als je op zoek bent naar een super simpel, maar toch mega smaakvol pastarecept, dan moet je deze carbonara proberen. Het is altijd een hit bij vrienden en familie, en laten we eerlijk zijn – wie houdt er nou niet van spek en pasta? 😉
Ingrediënten – Wat heb je nodig? 🛒
Voor een heerlijke pasta carbonara (voor 2 personen) heb je maar een paar basics nodig:
- 200 gram spaghetti (of een andere pasta die je lekker vindt)
- 100 gram spekblokjes of guanciale (Italiaans gezouten varkensvlees – als je het kunt vinden, gebruik dat!)
- 2 grote eieren
- 50 gram parmezaanse kaas (of pecorino, als je dat liever hebt), geraspt
- 2 teentjes knoflook (optioneel, maar ik ben dol op die extra touch!)
- Zwarte peper (veel, trust me)
- Een snufje zout
Zo maak je het:
- Kook de pasta: Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een flinke snuf zout toe. Gooi de spaghetti in de pan en kook ‘m al dente volgens de verpakking. Dit duurt meestal zo’n 8-10 minuten. Vergeet niet om een kopje pastawater apart te houden voor de saus later – dat is een gamechanger!
- Spek bakken = magie: Terwijl de pasta kookt, verhit je een koekenpan en bak je de spekblokjes op middelhoog vuur tot ze knapperig en goudbruin zijn. Als je knoflook toevoegt (doe het!), bak dan de hele teentjes even mee om die geurige olie te krijgen, en haal ze daarna weer uit de pan. De spek laat vet achter in de pan, wat zometeen de basis vormt voor je saus. Heerlijk, toch?
- Eieren en kaas mengen: Klop ondertussen in een kom de eieren los en meng er de geraspte Parmezaanse kaas doorheen. Voeg hier ook een flinke hoeveelheid zwarte peper aan toe. Het mag lekker pittig zijn! Dit mengsel wordt straks de romige saus. Ik weet dat het gek klinkt om rauwe eieren te gebruiken, maar vertrouw me – de hitte van de pasta zorgt ervoor dat ze perfect garen zonder te roerei-achtig te worden.
- De magie samenbrengen: Zodra de pasta klaar is, schep je hem direct uit de pan in de koekenpan bij het spek. Zorg dat het vuur laag staat en gooi er een scheutje van dat gereserveerde pastawater bij. Roer alles goed door zodat de speksmaak zich lekker door de pasta mengt.
- De saus perfectioneren: Nu komt het spannende deel! Haal de pan van het vuur en voeg meteen het ei-kaasmengsel toe aan de hete pasta. Roer snel en constant, zodat de eieren niet gaan stollen, maar veranderen in een fluweelzachte, romige saus. Als het te dik lijkt, voeg dan een klein beetje pastawater toe tot je de perfecte romigheid hebt. Het resultaat? Een ongelooflijk rijke, romige saus zonder dat er ook maar een druppel room aan te pas komt. Chef’s kiss 😍.
- Serveer en geniet!: Serveer de carbonara direct op borden en strooi er nog wat extra Parmezaanse kaas en versgemalen peper overheen. En dan… smullen maar!
Tips voor de perfecte carbonara:
- Gebruik al dente pasta: Dit is echt de sleutel. Te gaar gekookte pasta maakt de saus te plakkerig en papperig. Houd dus een oogje op de kooktijd!
- Geen room, geen probleem!: Veel mensen denken dat er room in carbonara moet, maar de authenticiteit zit juist in het gebruik van eieren en kaas voor die romige textuur. Het lijkt misschien minder romig in het begin, maar wacht maar tot alles samenkomt – het is pure magie.
- Pastawater is je beste vriend: Dit klinkt misschien gek, maar het stijfselrijke water van de pasta zorgt ervoor dat je saus lekker zijdezacht wordt. Voeg het beetje bij beetje toe tot je de perfecte consistentie hebt.
Waarom deze carbonara altijd een winnaar is:
Pasta carbonara is voor mij het perfecte gerecht als ik iets wil dat snel, simpel en mega lekker is. Het heeft die rijke, hartige smaak van spek, gecombineerd met de romigheid van de saus en de pittige punch van Parmezaanse kaas en zwarte peper. En het beste is: je hebt maar een paar ingrediënten nodig, die je waarschijnlijk al in huis hebt. Elke keer als ik dit maak, vraag ik me af waarom ik niet gewoon altijd carbonara eet. 😂
Dus, trek die spaghetti uit de kast, en maak deze heerlijke pasta carbonara voor jezelf of om indruk te maken op je vrienden. Het is een gegarandeerde hit!
Ik hoop dat je net zo verliefd wordt op dit gerecht als ik ben. Buon appetito! 😋🍝