Pannen

Pannen

Pannen, één van de belangrijkste dingen in het hele kookproces. Het is namelijk niet te doen wanneer pannen niet geschikt zijn voor het koken. Dat werkt gewoon niet lekker en daardoor verlies je meteen het plezier erin. Ben je niet echt een keukenprinses? Als je goede pannen koopt, ga je het koken steeds leuker vinden. Geloof ons maar! Op deze pagina vertellen we je meer hierover.

De beste pannen van 2022

Wanneer je op jezelf gaat wonen is het van belang om je uitzet voor elkaar te hebben. Hieronder valt uiteraard ook een pannenset of in ieder geval een aantal pannen. Niet iedereen wil meteen een hele pannenset aanschaffen omdat ze bijvoorbeeld de ruimte er niet voor hebben of er niet zo’n groot bedrag in een keer voor over hebben. Aan een nieuwe pannenset kan namelijk een behoorlijk prijskaartje hangen. Maak hier dus een duidelijke keuze voor jezelf in. Het is ook mogelijk om eerst een aantal pannen te kopen en uit te proberen en daarna de rest van de set er alsnog bij aan te schaffen. Zo zijn er meerdere punten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van pannen. We kunnen ons voorstellen dat je het lastig vindt waar je moet beginnen bij je zoektocht. Er zijn zoveel verschillende soorten pannen verkrijgbaar van verschillende merken. Welk merk is de beste en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten om op te letten bij de aanschaf? We vertellen je er meer over op deze pagina. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een pannen?

De warmtebron van de pannen

Allereerst beginnen we met de warmtebron. Dit is uiteraard een punt waar je zeker rekening mee moet houden. Er zijn pannen die geschikt zijn voor meerdere warmtebronnen maar lang niet alle pannen hebben dat. Met name het koken op inductie is vaak wel iets lastiger qua pannen, hier moet je dus zeker op de warmtebron van de pan letten. Bij gas kun je eigenlijk meestal wel alle pannen gebruiken. Denk van te voren dus goed na bij de aanschaf van pannen of je van plan bent om ze lang te gebruiken. Stel je gaat ooit in een ander huis wonen en je hebt daar een andere warmtebron, dan zou het zonde zijn dat je pannen weg moet gooien. Inductie pannen zijn vaak ook duurder dan gas dus ook daarom zou het jammer zijn dat je niet de juiste pannen hebt aangeschaft. Wil je meteen investeren in een goede pannenset? Dan raden we je aan om voor een pannenset of pannen te kiezen die geschikt zijn voor alle warmtebronnen. Zo kom je nooit voor verrassingen of eigelijk teleurstellingen te staan. 

Het aantal pannen

We hebben het hierboven ook al even benoemd maar het aantal pannen dat je wil aanschaffen is natuurlijk ook van belang. Niet iedereen heeft een hele pannenset nodig. Bijvoorbeeld als je alleen woont of niet al teveel thuis eet en kookt, dan is het zonde. Ben je een echte kookliefhebber en kook jij graag voor de hele familie? Dan is het vanzelfsprekend dat je een grote pannenset aanschaft maar waarschijnlijk wil je zelf dan ook al niets liever dan dat. 

De inhoud en het formaat van de pannen

De inhoud en het formaat van de pannen is ook zeker een punt waar je op moet letten. Als je alleen voor jezelf kookt, dan heb je niet zo’n grote pan met veel inhoud nodig. Wanneer je voor een heel gezin of familie gaat koken, dan heb je wel veel pannen én grote pannen nodig. Let wel op dat het formaat niet te groot is voor het fornuis. Straks heb je allemaal grote pannen gekocht en passen ze niet eens tegelijk op je fornuis. Dat zou zonde zijn. Reken van te voren dus even goed uit welk formaat je maximaal aan kunt schaffen wanneer je minstens 3 pannen op het fornuis zet aangezien je dit zo ongeveer nodig hebt wanneer je voor een heel gezin moet koken. Past dit niet met het formaat dat je wenst? Kies dan voor kleinere pannen. 

Het materiaal van de pannen

Het materiaal van de pannen is een heel belangrijk punt waar je op moet letten. Het materiaal bepaalt namelijk ook wat de kwaliteit van de pannen is. Stel je hebt een aluminum pan of een pan van gietijzer, dan gaat de pan van gietijzer langer mee. Een gietijzeren pan voelt ook weer veel zwaarder aan dus bedenk ook goed of je dat prettig vindt. Daarnaast worden ook de deksels van de pannen in allerlei verschillende materialen gemaakt. Een glazen deksel is fijn om het kookproces in de gaten te houden. Heb je een deksel met metalen handvat? Let dan op dat het handvat erg heet kan worden. Misschien kun je dan beter kiezen voor een deksel met hittebestendige handgrepen zodat je je nooit kunt verbranden. Wel zo veilig!