Hoe bak je nieuwjaarsrolletjes?

Wat zijn nieuwjaarsrolletjes?

Nieuwjaarsrolletjes zijn een traditionele lekkernij die vooral in Nederland en België tijdens de nieuwjaarsperiode worden gegeten. Deze knapperige, dunne, opgerolde wafeltjes zijn vaak gevuld met een zoete vulling, zoals banketbakkersroom, slagroom, of een andere heerlijke vulling naar keuze. Ze worden ook wel “nieuwjaarsrolletjes” genoemd vanwege hun populariteit tijdens de viering van het nieuwe jaar, maar ze kunnen eigenlijk op elk moment van het jaar genoten worden.

Recept voor nieuwjaarsrolletjes

De bereiding van nieuwjaarsrolletjes kan wat arbeidsintensief zijn, maar het resultaat is de moeite waard. Hier is een eenvoudig recept om nieuwjaarsrolletjes te maken:

Ingrediënten:

 • 125 gram bloem
 • 125 gram fijne kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 50 gram boter
 • 1 theelepel vanillesuiker
 • Snufje zout
 • Eventueel banketbakkersroom, slagroom, of andere vulling naar keuze

Instructies:

 1. Smelt de boter en laat het afkoelen.
 2. Meng in een kom de bloem, suiker, vanillesuiker en een snufje zout.
 3. Klop de eieren los en voeg ze toe aan het bloemmengsel. Meng goed.
 4. Voeg de gesmolten boter toe en meng alles tot een glad beslag.
 5. Verhit een nieuwjaarsrolletjesijzer (een speciaal wafelijzer) en vet deze in met wat boter.
 6. Schep een eetlepel beslag in het midden van het wafelijzer en bak tot de rolletjes goudbruin en knapperig zijn.
 7. Haal de rolletjes voorzichtig uit het wafelijzer en rol ze onmiddellijk op met behulp van een houten lepelsteel of een speciale rolstok.
 8. Laat de rolletjes afkoelen op een rooster, zodat ze hun vorm behouden.
 9. Als de rolletjes zijn afgekoeld, kun je ze vullen met banketbakkersroom, slagroom, of een andere vulling naar keuze.

Nieuwjaarsrolletjes zijn heerlijk knapperig en zoet van smaak, en ze zijn een leuke traktatie om te serveren bij speciale gelegenheden zoals Oud en Nieuw. Je kunt ze ook zelf maken en aanpassen aan je eigen smaakvoorkeuren.

Benodigdheden nieuwjaarsrolletjes bakken

Om nieuwjaarsrolletjes te bakken, heb je een aantal benodigdheden nodig. Hier is een lijst met de belangrijkste items die je moet klaarzetten:

 1. Nieuwjaarsrolletjesijzer: Dit is een speciaal wafelijzer met dunne, rechthoekige platen waarop je de rolletjes kunt bakken. Zorg ervoor dat je een nieuwjaarsrolletjesijzer hebt dat geschikt is voor dit specifieke gerecht.
 2. Ingrediënten voor het deeg:
 • Bloem
 • Fijne kristalsuiker
 • Eieren
 • Boter
 • Vanillesuiker
 • Snufje zout
 1. Vulling naar keuze: Traditioneel worden nieuwjaarsrolletjes vaak gevuld met banketbakkersroom, slagroom, of andere zoete vullingen. Zorg ervoor dat je de ingrediënten hebt voor de vulling die je wilt gebruiken.
 2. Boter of bakspray: Om het nieuwjaarsrolletjesijzer in te vetten voordat je begint met bakken.
 3. Houten lepelsteel of rolstok: Hiermee rol je de gebakken wafels meteen op om de karakteristieke rolletjesvorm te krijgen.
 4. Mengkommen en keukengerei: Voor het maken van het deeg en eventueel de vulling. Je hebt een mengkom, een garde of mixer en ander basiskeukengerei nodig.
 5. Rooster: Om de gebakken nieuwjaarsrolletjes af te laten koelen en hun vorm te behouden.
 6. Keukenhanddoeken of ovenwanten: Om de hete nieuwjaarsrolletjesijzers te hanteren en om de rolletjes op te rollen zonder je handen te verbranden.

Met deze benodigdheden en ingrediënten kun je beginnen met het bakken van heerlijke nieuwjaarsrolletjes. Vergeet niet dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het hanteren van het hete wafelijzer en om de rolletjes direct na het bakken op te rollen om ze in de gewenste vorm te krijgen.

Hoelang ben je bezig met het bakken van nieuwjaarsrolletjes?

De tijd die nodig is om nieuwjaarsrolletjes te bakken, hangt af van verschillende factoren, waaronder je ervaring, het aantal wafels dat je tegelijkertijd kunt bakken, en de specifieke instructies van het nieuwjaarsrolletjesijzer dat je gebruikt. Over het algemeen kun je echter rekenen op een bak- en bereidingstijd van ongeveer 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de omstandigheden.

Hier is een ruwe schatting van de tijd die nodig is voor verschillende stappen:

 1. Voorbereiding: Het mengen van het deeg en het eventueel klaarmaken van de vulling kan 10-15 minuten duren, afhankelijk van je ervaring.
 2. Verhitten van het nieuwjaarsrolletjesijzer: Het opwarmen van het wafelijzer kan enkele minuten duren, meestal 5-10 minuten, totdat het goed op temperatuur is.
 3. Bakken van de nieuwjaarsrolletjes: Elke batch nieuwjaarsrolletjes bakken duurt meestal 1-3 minuten, afhankelijk van de instructies van het wafelijzer en de dikte van de wafels.
 4. Het rollen van de nieuwjaarsrolletjes: Nadat de wafels uit het ijzer zijn gehaald, rol je ze onmiddellijk op met een houten lepelsteel of rolstok. Dit duurt slechts enkele seconden per rolletje.
 5. Afkoelen en vullen: Het afkoelen van de opgerolde nieuwjaarsrolletjes en het eventueel vullen ervan kan nog eens 10-15 minuten in beslag nemen.

Over het algemeen kun je dus verwachten dat je binnen 30 minuten tot een uur een batch nieuwjaarsrolletjes kunt bereiden, afhankelijk van de hoeveelheid en je vaardigheid. Het is handig om een efficiënte routine te ontwikkelen als je meerdere rolletjes wilt maken.

Succes!

Leave a Comment