Wil je graag aardappelen koken maar weet je niet hoelang je deze moet koken? In dit artikel vertellen wij je er graag meer over. Daarnaast zijn aardappelen ook op vele andere manieren te bereiden zoals bakken, frituren of pureren. Je kan er zelfs chips van maken. Aardappels zijn enorm veelzijdig en daarom ook één van de populairste voedingsmiddelen die we kennen.
Naast de bekende gerechten zoals pasta en rijst, zijn aardappelen nog steeds een veel voorkomend product tijdens maaltijden bij de meeste gezinnen. Een AVG’tje, oftewel Aardappels, Vlees, Groenten, kan niet ontbreken in het weekmenu. Aardappels zitten boordevol vitamines en zijn gezond en caloriearm. Een keer geen zin in gekookte aardappelen? Kies dan voor bijvoorbeeld lekkere gebakken aardappeltjes. Wissel het af, zodat het niet saai wordt.
Soorten aardappelrassen
Er zijn veel verschillende soorten aardappels verkrijgbaar. In Nederland zijn er wel honderden aardappelsoorten ofwel aardappelrassen. Bizar he? De verschillen zijn met name in kleur, smaak, vorm én bereidingswijze. Maar wat zijn dan de bekendste aardappelrassen? Dat zijn Bintjes en Eigenheimer maar ook Nicola en Opperdoezer Ronde. Ieder jaar komen er weer nieuwe rassen bij maar dit zijn wel de meest bekende op dit moment.
Vroege en late aardappelrassen
In Nederland kennen we vroege en late aardappelrassen. Degene die het meest geconsumeerd worden behoren tot de late rassen. Deze worden geoogst tussen half augustus en half oktober. Ze worden opgeslagen en zijn daardoor het hele jaar verkrijgbaar. Vroege aardappelrassen worden geoogst van juni tot eind augustus en zijn eerder rijp. Naast de verschillende kooktypes kennen we ook vastkokende, vrij vastkokende, kruimig en zeer kruimige aardappels. Kruimige aardappels worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor stampotten en gekookte aardappels en vastkokende aardappels zijn het meest geschikt voor een salade of ovenschotel.
Geschild of ongeschild?
Moet je aardappels eerst schillen voor gebruik? Nee hoor, dat hoeft niet! Het is met name belangrijk om de aardappelen met een harde borstel goed schoon te maken en onder kout water te spoelen. Snijd eventueel wat ‘lelijke’ plekken en uitlopers weg. Aardappels met schil zijn met name lekker voor gebakken aardappelen als je het ons vraagt. In de schil van een aardappel zitten veel vitamines dus het is zeker niet nodig om deze altijd te bereiden. Bij gekookte aardappelen vinden wij het persoonlijk wel lekkerder om ze helemaal te schillen maar ieder zijn ding. Het kan in ieder geval geen kwaad om de schil (deels) te laten zitten.
Hoelang moeten aardappelen koken?
Als je aardappels gaat koken in een pan, zoals velen doen, is het van belang om de aardappelen eerst te schillen en waar nodig vieze plekjes te verwijderen. Grote aardappels kun je het beste even halveren, anders duurt het langer om ze te bereiden. Was ze goed af, doe ze in een pan met water en voeg wat zout toe. Doe het deksel op de pan en breng de aardappelen aan de kook. Wanneer ze koken, kun je het vuur verlagen en kook je de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Check met bijvoorbeeld een vorkje of de aardappels gaar zijn. Zo niet, kook ze dan nog even door. Wanneer ze gaar zijn, giet de aardappelen dan af en laat ze nog heel even staan om ze ‘droog te koken’ voor het beste resultaat.
Stapsgewijs:
- Schil de aardappelen en verwijder waar nodig vieze plekjes en uitlopers
- Halveer grote aardappels
- Was ze goed af
- Doe ze in een pan met water en voeg wat zout toe
- Doe de deksel op de pan en breng aan de kook
- Wanneer ze koken, verlaag het vuur en kook in ongeveer 20 minuten gaar
- Check met bijvoorbeeld een vorkje of ze gaar zijn
- Zijn ze gaar? Laat ze na het afgieten dan nog heel even staan om ze droog te laten koken voor het beste resultaat
Is het ook mogelijk om aardappels in de magnetron te ‘koken’?
Je kunt aardappels ook bereiden in de magnetron. Zorg ervoor dat je de aardappelen in stukken van ongeveer gelijke grootte snijd, was ze goed en leg ze in een ondiepe schaal met water. Dek de schaal af en kook de aardappelen gedurende 6-8 minuten. Laat ze even nagaren (ongeveer 2 minuten en schenkt het vocht waar nodig uit de schaal. Zet ze nog even weer een minuutje terug in de magnetron voor het perfecte resultaat.