Wat is baking soda?
Baking soda, ook wel bekend als zuiveringszout, is een rijsmiddel dat veel gebruikt wordt in bakrecepten. Het is een chemische stof genaamd natriumbicarbonaat. Wanneer baking soda wordt gecombineerd met een zuur en vocht, produceert het koolstofdioxidegas, wat zorgt voor het rijzen en luchtig worden van het deeg of beslag.
Baking soda gebruiken na de t.h.t. datum?
Je kent het wel, je wil spontaan wat lekkers bakken en hebt nog zakjes baking soda liggen. Zodra je het wil gebruiken zie je dat het over datum is. Shit… Kun je baking soda nog gebruiken na de ten minste houdbaarheid tot datum? Ik dacht van wel maar ging het toch even voor de zekerheid googelen. Helaas kreeg ik weinig (gewenst) resultaat. Na enige tijd research te hebben gedaan kwam ik erachter dat baking soda (zuiveringszout) over datum kan gaan, maar het verliest vooral zijn effectiviteit na verloop van tijd in plaats van echt bederven. Dit betekent dat het minder goed zal werken als rijsmiddel in bakrecepten als het te oud is.
Houdbaarheid van baking soda
- Gesloten verpakking: Ongeveer 2 jaar.
- Geopende verpakking: Ongeveer 6 maanden tot 1 jaar.
Hoe test je of baking soda nog goed is?
Om te testen of baking soda nog effectief is, kun je deze eenvoudige test doen:
- Neem een kleine kom.
- Voeg een paar eetlepels azijn of citroensap toe.
- Doe een theelepel baking soda in de kom.
Als de baking soda nog goed is, zal het onmiddellijk gaan bruisen en schuimen. Als er weinig tot geen reactie is, is de baking soda waarschijnlijk zijn kracht verloren en is het beter om een nieuwe verpakking te kopen voor optimale bakresultaten.
Bananenbrood met baking soda
Baking soda kun je gebruiken bij allerlei baksels, om het deeg lekker luchtig te maken. Maar wat heb ik er precies mee gebakken? Een heerlijk bananenbrood! Ben je benieuwd naar mijn favoriete recept? Je leest het in dit bananenbrood recept.