Hoelang moet gehakt bakken?

Wat is gehakt?

Gehakt, ook bekend als gemalen vlees, is vlees dat is vermalen of fijngemalen tot kleine stukjes of korrels. Gehakt kan worden gemaakt van verschillende soorten vlees, waaronder rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen, lam, en zelfs vis. Het wordt vaak gebruikt in tal van gerechten en recepten en is een veelzijdig ingrediƫnt in de keuken.

Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten gehakt:

 1. Rundergehakt: Dit wordt meestal gemaakt van rundvlees en is verkrijgbaar in verschillende vetgehaltes, zoals mager, half-om-half en vetter rundergehakt.
 2. Varkensgehakt: Dit wordt gemaakt van varkensvlees en wordt vaak gebruikt in gerechten zoals worstjes, gehaktballen en spek.
 3. Kippengehakt: Gemaakt van kippenvlees, dit is vaak een magere optie voor gehakt en wordt gebruikt in recepten voor kipburgers en gehaktbrood.
 4. Kalkoengehakt: Gemaakt van kalkoenvlees, dit is een gezondere optie voor gehakt en wordt vaak gebruikt in recepten voor kalkoenburgers en chili.
 5. Lamsvleesgehakt: Dit wordt gemaakt van lamsvlees en wordt vaak gebruikt in gerechten zoals lamsgehaktballen en kebabs.
 6. Visgehakt: Dit wordt meestal gemaakt van visfilets en kan worden gebruikt in recepten voor visburgers en viskoekjes.

Gehakt kan vers worden gekocht bij slagers of supermarkten, en het wordt vaak gebruikt in een breed scala aan gerechten, waaronder gehaktballen, hamburgers, gehaktbrood, pastasauzen, taco-vullingen, en meer. Het kan worden gekruid en op smaak gebracht op verschillende manieren, afhankelijk van het gerecht dat je wilt bereiden.

Hoe lang moet gehakt bakken?

De kooktijd voor gehakt hangt af van de dikte van het gehakt, de temperatuur waarop je het bakt en of het gaat om runder-, varkens-, kippen- of ander gehakt. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het bakken van gehakt:

Rundergehakt:

 • Rundergehakt wordt vaak gebakken om te bruinen voordat het wordt gebruikt in gerechten zoals pastasaus, chili of gehaktballen.
 • Bak rundergehakt in een pan op middelhoog vuur en gebruik een spatel om het te breken en roeren terwijl het kookt.
 • Voor het bruinen van rundergehakt duurt dit meestal 5-7 minuten.

Varkensgehakt:

 • Varkensgehakt wordt ook vaak gebakken om te bruinen voordat het wordt gebruikt in recepten zoals gehaktballen of vullingen voor gerechten.
 • Bak varkensgehakt op dezelfde manier als rundergehakt, op middelhoog vuur, en roer regelmatig.
 • De kooktijd voor varkensgehakt is meestal vergelijkbaar met die van rundergehakt, ongeveer 5-7 minuten.

Kippengehakt:

 • Kippengehakt is vaak magerder dan rund- en varkensgehakt en heeft daarom de neiging sneller te koken.
 • Bak kippengehakt op middelhoog vuur en roer regelmatig om te voorkomen dat het aan de pan blijft kleven.
 • Kippengehakt is meestal in 3-5 minuten gaar.

Tijdens het bakken moet gehakt volledig gaar zijn en niet meer roze van binnen. Het is belangrijk om de interne temperatuur van het gehakt te controleren om te zorgen dat het veilig is om te eten. De minimale veilige interne temperatuur voor gehakt, inclusief runder-, varkens- en kippengehakt, is 71 graden Celsius.

Houd er rekening mee dat de kooktijd ook kan variƫren afhankelijk van hoe je het gehakt wilt gebruiken. Voor gerechten zoals gehaktballen of gehaktbrood kan de kooktijd langer zijn omdat het gehakt volledig moet worden gegaard en de smaken moeten samenkomen. Het is dus belangrijk om de specifieke instructies in je recept te volgen.

Hoe moet je gehakt bewaren?

Om gehakt veilig te bewaren en bederf te voorkomen, zijn er enkele richtlijnen die je kunt volgen:

 1. Koop verse en onverpakte gehakt: Als je gehakt koopt, let dan op de versheid en kies gehakt dat er vers uitziet. Als je de keuze hebt, koop dan gehakt op de dag dat je het van plan bent te gebruiken.
 2. Bewaar gehakt in de koelkast: Als je van plan bent om gehakt binnen een paar dagen te gebruiken, bewaar het dan in de koelkast. Plaats het gehakt in een luchtdichte container of een goed afgesloten plastic zak om te voorkomen dat het vocht verliest of de geur verspreidt naar andere voedingsmiddelen. Zorg ervoor dat de koelkasttemperatuur lager is dan 4 graden Celsius.
 3. Gebruik het op tijd: Gehakt heeft een beperkte houdbaarheid in de koelkast. Runder- en varkensgehakt zijn meestal binnen 1-2 dagen na aankoop te gebruiken. Kippengehakt moet doorgaans binnen 1 dag worden gebruikt.
 4. Invriezen: Als je het gehakt langer wilt bewaren, kun je het invriezen. Verpak het gehakt luchtdicht in plasticfolie, aluminiumfolie of diepvrieszakken. Zorg ervoor dat je het goed etiketteert met de datum van invriezen. Runder- en varkensgehakt kunnen tot 3-4 maanden worden ingevroren, terwijl kippengehakt tot 2-3 maanden kan worden ingevroren.
 5. Ontdooien: Als je ingevroren gehakt wilt gebruiken, ontdooi het dan langzaam in de koelkast. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de hoeveelheid gehakt. Het is belangrijk om gehakt niet op kamertemperatuur te ontdooien, omdat dit het risico op bederf vergroot.
 6. Koken: Zodra gehakt is ontdooid, moet je het snel bereiden en koken. Gehakt mag niet opnieuw worden ingevroren nadat het eenmaal is ontdooid.

Het is essentieel om zorgvuldig met gehakt om te gaan om voedselveiligheid te garanderen. Als je ooit twijfelt over de versheid van het gehakt, ruik eraan en controleer op verkleuring of onaangename geuren. Bij twijfel is het het beste om het weg te gooien om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Leave a Comment