Hoelang moet een kogelbiefstuk bakken?

Wat is een kogelbiefstuk?

Een kogelbiefstuk, ook bekend als “filet mignon” in de Franse keuken, is een bijzonder malse en smaakvolle biefstuk afkomstig van het rund. Het wordt beschouwd als een van de meest gewilde en hoogwaardige stukken rundvlees vanwege de sappige textuur en subtiele smaak.

Een kogelbiefstuk wordt gesneden uit het deel van de koe dat bekendstaat als de lende, specifiek uit de ossenhaas. Dit deel van het rund is weinig gebruikt, wat resulteert in een mals en zacht stuk vlees dat bijna geen vet bevat. De kogelbiefstuk heeft meestal een ronde vorm en is vrij klein in vergelijking met andere biefstukken.

Vanwege de beperkte omvang en de magerheid van de kogelbiefstuk, wordt deze vaak als een delicatesse beschouwd. Het wordt meestal gebakken of gegrild en geserveerd met eenvoudige kruiden, zoals zout, peper en boter, om de natuurlijke smaak van het vlees naar voren te brengen. Soms wordt het ook omwikkeld met spek voor extra smaak en sappigheid.

Kogelbiefstuk is populair in fijne restaurants en wordt vaak geserveerd als een luxe maaltijd. Het is belangrijk om dit stuk rundvlees voorzichtig te bereiden om te voorkomen dat het overgaar wordt, omdat het erg mals is en snel kan uitdrogen als het te lang wordt gekookt. Medium-rare tot medium wordt vaak aanbevolen voor het beste resultaat, waarbij het midden van de biefstuk nog een lichte roze kleur heeft.

Hoe lang moet een kogelbiefstuk bakken?

De exacte baktijd voor een kogelbiefstuk kan variëren afhankelijk van de dikte van de biefstuk en je persoonlijke voorkeur voor de mate van gaarheid. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het bakken van een kogelbiefstuk:

 1. Voor een medium-rare kogelbiefstuk: Bak de biefstuk 2-3 minuten aan elke kant. Dit zou resulteren in een biefstuk waarvan het midden nog een lichte roze kleur heeft en de buitenkant mooi bruin en gegrild is.
 2. Voor een medium kogelbiefstuk: Bak de biefstuk 3-4 minuten aan elke kant. Dit zou een iets minder roze midden opleveren.
 3. Voor een meer doorbakken biefstuk: Als je de biefstuk meer doorbakken wilt hebben, bak hem dan langer, ongeveer 5-6 minuten aan elke kant. Dit zou resulteren in een biefstuk waarvan het midden goed gaar is.

Houd er rekening mee dat deze richtlijnen gebaseerd zijn op een kogelbiefstuk van gemiddelde dikte, meestal ongeveer 2,5 tot 3,8 cm dik. De exacte baktijd kan variëren afhankelijk van de dikte van je biefstuk en de temperatuur van je kookapparatuur. Het is altijd een goed idee om een kookthermometer te gebruiken om de interne temperatuur van de biefstuk te meten. Voor medium-rare moet de interne temperatuur ongeveer 50-55°C zijn, voor medium ongeveer 57-63°C, en voor meer doorbakken ongeveer 68-74°C.

Laat de kogelbiefstuk na het bakken enkele minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Hierdoor kan het vlees sappen behouden en gelijkmatig verdelen, waardoor het malser en sappiger wordt.

Tips voor het bakken van kogelbiefstuk

Hier zijn enkele tips voor het bakken van een smakelijke kogelbiefstuk:

 1. Haal de biefstuk op tijd uit de koelkast: Haal de kogelbiefstuk ongeveer 30 minuten tot een uur voor het bakken uit de koelkast. Hierdoor kan de biefstuk op kamertemperatuur komen, wat zorgt voor gelijkmatiger koken.
 2. Dep de biefstuk droog: Dep de kogelbiefstuk aan beide zijden voorzichtig droog met keukenpapier voordat je hem gaat bakken. Dit helpt om een mooie bruining van de biefstuk te krijgen.
 3. Kruid de biefstuk: Breng de biefstuk aan beide zijden royaal op smaak met zout en zwarte peper. Je kunt ook andere kruiden of specerijen naar keuze toevoegen, zoals knoflookpoeder, rozemarijn of tijm.
 4. Verhit de pan goed: Gebruik een zware koekenpan of een gietijzeren pan en verhit deze goed op middelhoog tot hoog vuur. Voeg een beetje olie (bijvoorbeeld plantaardige olie of druivenpitolie) toe en wacht tot de olie heet is en begint te dampen.
 5. Bak de biefstuk zonder te bewegen: Leg de kogelbiefstuk voorzichtig in de hete pan en laat hem gedurende 2-3 minuten aan één kant bakken zonder te bewegen. Dit zorgt voor een mooie korstvorming.
 6. Keer de biefstuk voorzichtig om: Draai de biefstuk voorzichtig om met een tang of spatel en bak hem aan de andere kant gedurende 2-3 minuten (voor medium-rare). Pas de baktijd aan als je een andere mate van gaarheid wilt bereiken.
 7. Voeg boter en aromaten toe: Voeg wat boter, knoflook en verse kruiden (zoals tijm of rozemarijn) toe aan de pan en schep de boter over de biefstuk terwijl deze aan de tweede kant bakt.
 8. Rust de biefstuk: Haal de biefstuk uit de pan en laat hem enkele minuten rusten op een snijplank voordat je hem aansnijdt. Hierdoor kunnen de sappen zich herverdelen en blijft de biefstuk sappig.
 9. Snijd de biefstuk tegen de draad: Snijd de kogelbiefstuk tegen de draad (dwars op de vezels) om de tederheid te optimaliseren.

Met deze tips kun je een heerlijke kogelbiefstuk bereiden die sappig en smaakvol is. Pas de baktijd aan naar jouw persoonlijke voorkeur voor de mate van gaarheid.

Leave a Comment