Hoelang moet gehaktbrood bakken?

Wat is gehaktbrood?

Gehaktbrood, ook wel bekend als “meatloaf” in het Engels, is een gerecht dat bestaat uit gemalen vlees, meestal rundergehakt of een mengsel van rund- en varkensgehakt, gemengd met andere ingrediënten en kruiden. Het mengsel wordt tot een broodvormige of langwerpige vorm gevormd en vervolgens gebakken in de oven. Gehaktbrood is populair in vele keukens over de hele wereld en wordt vaak geassocieerd met comfort food en huiselijke maaltijden.

Hoewel de exacte ingrediënten en recepten variëren, kunnen de belangrijkste componenten van gehaktbrood zijn:

 1. Gemalen vlees: Dit is meestal rundvlees, varkensvlees of een combinatie van beide. Soms wordt ook ander gehakt zoals kippengehakt of kalkoengehakt gebruikt.
 2. Vulmiddelen: Gehaktbrood bevat vaak vulmiddelen zoals paneermeel, geweekte oud brood, havermout of gemalen crackers. Deze ingrediënten helpen het gehaktbrood zijn textuur te geven en voegen volume toe.
 3. Eieren: Eieren worden toegevoegd als bindmiddel om de ingrediënten bij elkaar te houden en de consistentie van het gehaktbrood te verbeteren.
 4. Kruiden en specerijen: Gehaktbrood wordt op smaak gebracht met een verscheidenheid aan kruiden en specerijen, waaronder zout, peper, knoflook, uienpoeder, tijm, oregano en meer, afhankelijk van de smaakvoorkeur.
 5. Sauzen en smaakmakers: Sommige recepten bevatten sauzen zoals ketchup, mosterd, barbecuesaus of Worcestershire-saus om extra smaak toe te voegen.
 6. Groenten: Uien, knoflook, paprika’s en champignons kunnen worden toegevoegd voor extra smaak en textuur.

Gehaktbrood wordt meestal gebakken in de oven in een bakvorm, vaak bedekt met een saus of glazuur naar keuze. Het wordt doorgaans gesneden en geserveerd in plakken, vergelijkbaar met brood, vandaar de naam “gehaktbrood.”

Dit gerecht is veelzijdig en kan worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren. Het wordt vaak geserveerd met bijgerechten zoals aardappelpuree, groenten of een eenvoudige jus. Gehaktbrood is een favoriet comfortgerecht voor veel mensen vanwege zijn hartige smaak en eenvoudige bereiding.

Hoe lang moet gehaktbrood bakken?

De baktijd voor gehaktbrood kan variëren afhankelijk van de grootte en dikte van het gehaktbrood en de temperatuur van je oven. Over het algemeen wordt gehaktbrood gebakken op een temperatuur van ongeveer 175-190°C (350-375°F). Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor de baktijd:

 1. Kleine gehaktbroden: Als je individuele kleine gehaktbroden maakt, bijvoorbeeld in muffinvormpjes, kunnen ze in ongeveer 20-30 minuten gaar zijn.
 2. Standaard gehaktbrood: Voor een standaard gehaktbrood, dat meestal een vorm heeft die lijkt op een langwerpige cake, is de baktijd meestal ongeveer 45 minuten tot 1 uur.
 3. Groot gehaktbrood: Als je een zeer groot gehaktbrood maakt, kan de baktijd langer zijn, mogelijk 1,5 tot 2 uur.

Om te bepalen of je gehaktbrood gaar is, kun je een vleesthermometer gebruiken. Steek de thermometer in het midden van het gehaktbrood, en de interne temperatuur moet ongeveer 70-75°C (160-165°F) bereiken voor rundvlees of varkensvlees, en 75-80°C (165-175°F) voor gevogelte (zoals kalkoengehaktbrood). Deze temperaturen zorgen ervoor dat het vlees volledig gaar is en veilig kan worden geconsumeerd.

Als je geen vleesthermometer hebt, kun je ook een tandenstoker of een dun mes in het midden van het gehaktbrood steken. Als het eruit komt zonder rauw gehakt eraan te kleven en het gehaktbrood een mooie goudbruine korst heeft, is het meestal gaar.

Het is belangrijk om het gehaktbrood na het bakken enkele minuten te laten rusten voordat je het aansnijdt. Dit helpt de sappen in het vlees te herverdelen en zorgt voor een sappiger gehaktbrood. Geniet van je zelfgemaakte gehaktbrood met je favoriete bijgerechten!

Hoe moet je gehaktbrood bewaren?

Gehaktbrood kan worden bewaard en opnieuw worden opgewarmd als je wat over hebt. Hier zijn de stappen om gehaktbrood op de juiste manier te bewaren:

 1. Direct na bereiding: Als je wat gehaktbrood over hebt na de maaltijd, laat het dan eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het gaat bewaren. Laat het niet te lang onafgedekt staan om te voorkomen dat het uitdroogt.
 2. Koelkast: Verpak het overgebleven gehaktbrood luchtdicht in plasticfolie, aluminiumfolie of bewaar het in een luchtdichte container. Plaats het in de koelkast. Het gehaktbrood kan maximaal 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.
 3. Vriezer (optioneel): Als je van plan bent het gehaktbrood langer te bewaren, kun je het invriezen. Om dit te doen, wikkel het gehaktbrood strak in plasticfolie en vervolgens in aluminiumfolie om luchtdicht af te sluiten. Leg het in de vriezer. Gehaktbrood kan tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder kwaliteitsverlies.
 4. Opwarmen: Als je klaar bent om het gehaktbrood opnieuw op te warmen, verwijder het dan uit de koelkast of vriezer en laat het op kamertemperatuur komen als het bevroren is. Verwarm de oven voor op ongeveer 175°C (350°F), plaats het gehaktbrood in een ovenschaal en dek het losjes af met aluminiumfolie. Verwarm gedurende 20-30 minuten in de oven (langer als het bevroren is) of tot het intern opgewarmd is tot de gewenste temperatuur.
 5. Controleer op bederf: Controleer altijd de geur en de uiterlijke staat van het gehaktbrood voordat je het opeet, vooral als het al enkele dagen in de koelkast heeft gestaan. Als je enige tekenen van bederf opmerkt, zoals een onaangename geur of veranderingen in kleur of textuur, gooi het dan weg.

Het is belangrijk om voedselveiligheid in gedachten te houden bij het bewaren van gehaktbrood. Zorg ervoor dat het snel wordt gekoeld na bereiding en dat het tijdens het opwarmen de juiste interne temperatuur bereikt om bacteriële groei te voorkomen. Als je gehaktbrood in de vriezer bewaart, label dan de verpakking met de datum zodat je weet hoelang het al bevroren is.

Leave a Comment