Hoe lees je de gebruiken tot datum?

Te gebruiken tot

De “te gebruiken tot”-datum, ook wel bekend als de TGT-datum, is een belangrijke aanduiding op voedselverpakkingen die aangeeft tot wanneer een product veilig kan worden geconsumeerd. Het lezen en begrijpen van deze datum is essentieel om voedselveiligheid te waarborgen. Hier is hoe je deze datum kunt lezen en wat je moet weten:

Hoe lees je de “te gebruiken tot”-datum?

Locatie op de verpakking:

 • De “te gebruiken tot”-datum staat meestal op een duidelijk zichtbare plaats op de verpakking, zoals op de rand van het deksel, het etiket, of de bodem van de verpakking.

Formaat van de datum:

 • De datum wordt doorgaans weergegeven in het formaat dag-maand-jaar (bijvoorbeeld 09-07-2024) of soms maand-dag-jaar afhankelijk van de lokale regelgeving.

Betekenis van de datum:

  • Deze datum geeft aan tot en met welke dag het product veilig kan worden geconsumeerd. Na deze datum kunnen de veiligheid en de kwaliteit van het product niet meer gegarandeerd worden, en het is daarom aan te raden het product niet meer te gebruiken.

  Waarom is de “te gebruiken tot”-datum belangrijk?

  De “te gebruiken tot”-datum wordt gebruikt voor bederfelijke producten, zoals zuivel, vlees, vis en kant-en-klaarmaaltijden, die een hoger risico op bacteriĆ«le groei hebben na de vermelde datum. Het is belangrijk om deze datum strikt te volgen om voedselvergiftiging te voorkomen.

  Wat te doen als de datum verstreken is?

  Als de “te gebruiken tot”-datum verstreken is, moet je het product weggooien, zelfs als het er nog goed uitziet en goed ruikt. Vertrouw niet op je zintuigen alleen, aangezien schadelijke bacteriĆ«n en micro-organismen niet altijd zichtbaar of ruikbaar zijn.

  Door de “te gebruiken tot”-datum correct te lezen en te begrijpen, kun je bijdragen aan de voedselveiligheid in je huishouden en voedselverspilling verminderen.

  Meer tips?

  Kan bakmeel over datum gaan?
  Kan vanillesuiker over datum gaan?
  Kan bakpoeder over datum gaan?

  Leave a Comment