Hoe moet je chili con carne koken?

Wat is chili con carne?

Chili con carne is een klassiek gerecht dat oorspronkelijk uit de Mexicaanse keuken komt. Het bestaat uit gemalen vlees, bonen, tomaten en diverse kruiden en specerijen. Hier is een eenvoudig en smakelijk recept voor chili con carne:

Ingrediënten voor chili con carne

  • 500 g rundergehakt
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 groene paprika, in blokjes gesneden
  • 1 blik (400 g) kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blik (400 g) tomatenblokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 kopje runderbouillon
  • 1 blik (400 g) mais, uitgelekt (optioneel)
  • 2 eetlepels chilipoeder (pas aan naar smaak)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel, voor extra pit)
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Optioneel: verse koriander, geraspte kaas, zure room, jalapeños, limoensap voor garnering

Instructies voor het maken van chili con carne

Voorbereiding:

  • Verzamel alle ingrediënten en bereid de groenten voor.

Bakken van het gehakt:

  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Voeg het rundergehakt toe en bak het rul. Breek het gehakt met een houten lepel terwijl het kookt.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak.

Groenten toevoegen:

  • Voeg de fijngesneden ui, knoflook, rode en groene paprika toe aan de pan met het gehakt.
  • Bak de groenten tot ze zacht zijn, ongeveer 5-7 minuten.

Kruiden toevoegen:

  • Voeg de chilipoeder, komijnpoeder, paprikapoeder, gedroogde oregano en cayennepeper (indien gebruikt) toe.
  • Roer goed door en laat de kruiden ongeveer 1 minuut meebakken om hun smaken vrij te geven.

Tomaten en bonen:

  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, kidneybonen en runderbouillon toe.
  • Roer alles goed door elkaar.

Simmeren:

  • Breng het geheel aan de kook, zet dan het vuur laag en laat de chili ongeveer 30-45 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Roer af en toe door en voeg eventueel wat extra bouillon of water toe als de chili te dik wordt.

Afwerking:

  • Proef de chili en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.
  • Voeg eventueel de mais toe en laat nog een paar minuten meewarmen.

Serveren:

  • Serveer de chili con carne heet, eventueel gegarneerd met verse koriander, geraspte kaas, een klodder zure room, plakjes jalapeño en een scheutje limoensap.

Tips:

  • Variaties: Je kunt extra groenten toevoegen zoals courgette of wortels voor meer variatie.
  • Serveren: Chili con carne kan worden geserveerd met rijst, tortilla’s, of gewoon met een stuk knapperig brood.
  • Bewaren: Restjes chili con carne kunnen goed worden bewaard in de koelkast en smaken de volgende dag vaak nog beter, omdat de smaken verder kunnen ontwikkelen.

Dit basisrecept is eenvoudig aan te passen aan persoonlijke smaakvoorkeuren en biedt een stevige, smaakvolle maaltijd.

Leave a Comment