Is asperge een groente?

Worden asperges beschouwd als groente?

Asperges worden beschouwd als een groente. Het is eigenlijk een eetbare scheut of stengel die onder de grond groeit. Er zijn twee hoofdtypen asperges: witte asperges en groene asperges. Witte asperges groeien onder de grond en worden geoogst voordat ze blootgesteld worden aan zonlicht, waardoor ze hun kenmerkende bleke kleur krijgen. Groene asperges groeien bovengronds en worden geoogst wanneer ze al wat zonlicht hebben gehad, waardoor ze groen van kleur zijn.

Asperges zijn een veelzijdige en voedzame groente die rijk is aan vezels, vitamines (zoals vitamine A, vitamine C en vitamine K) en mineralen (zoals foliumzuur en kalium). Ze hebben een kenmerkende smaak en textuur, en worden vaak gebruikt in verschillende culinaire toepassingen, zoals roerbakgerechten, salades, soepen en als bijgerecht. Het aspergeseizoen is meestal beperkt tot de lente en vroege zomer, afhankelijk van de regio en het klimaat.

Welke gerechten maak je met asperges?

Je kunt talloze gerechten maken met asperges maar welke dan precies? Een aantal populaire opties zijn:

 1. Aspergesoep: Maak een heerlijke romige aspergesoep door gekookte asperges te pureren met bouillon en room. Voeg extra kruiden en specerijen toe naar smaak.
 2. Aspergesalade: Snijd rauwe of geroosterde asperges in dunne plakjes en meng ze met andere groenten zoals sla, komkommer en tomaten. Voeg een lekkere dressing toe naar smaak.
 3. Gegrilde asperges: Marineer asperges in olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden naar keuze en grill ze tot ze knapperig en licht gekarameliseerd zijn.
 4. Aspergequiche: Maak een hartige quiche en gebruik asperges als hoofdingrediënt samen met eieren, kaas en andere groenten.
 5. Pasta met asperges: Voeg geroosterde asperges toe aan een pasta met bijvoorbeeld roomsaus, knoflook, pijnboompitten en parmezaanse kaas.
 6. Asperges met hollandaisesaus: Serveer gekookte asperges met zelfgemaakte hollandaisesaus voor een luxueuze smaakervaring.
 7. Asperge-roerei: Voeg in plakjes gesneden asperges toe aan roerei voor een voedzaam en smaakvol ontbijt of brunchgerecht.
 8. Asperge-omhulde prosciutto: Wikkel geroosterde asperges in plakjes prosciutto voor een smakelijk voorgerecht.
 9. Aspergepesto: Maak een heerlijke pesto van asperges, basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas en knoflook. Deze pesto kun je bijvoorbeeld gebruiken als saus voor in de pasta.
 10. Gevulde asperges: Vul asperges met bijvoorbeeld ricotta-kaas, gehakte kruiden en citroenrasp voordat je ze bakt of grilt.
 11. Asperge-omwikkelde zalm: Wikkel asperges rond zalmfilets en bak ze samen in de oven voor een heerlijk en gezond ovengerecht.
 12. Asperges met botersaus en amandelen: Serveer gekookte asperges met gesmolten boter en geroosterde amandelen voor een eenvoudige maar smaakvolle bereiding.

Zoals je ziet zijn er eindeloos veel mogelijkheden voor smakelijke gerechten met asperges. Of je ze nu eenvoudig wilt bereiden of graag wil verwerken in wat complexere creaties.

Ben je benieuwd naar hoe je asperges moet koken? Je leest het hier.

Leave a Comment