Hoelang moet je asperges koken?

Moeders favoriet en daarmee ook gelijk één van de mijne! Asperges zijn erg lekker en goed te combineren bij een lekker stukje vlees of vis. Echter is het wel van belang dat je ze goed klaarmaakt, vandaar dit artikel ‘hoelang moet je asperges koken’. We hebben zowel de witte asperges als de groene asperges. Het is een populaire groente en wordt ook steeds vaker buiten het asperge seizoen van april tot juni gegeten. Verse asperges zijn het lekkerst. Naarmate je asperges langer gaat bewaren kunnen ze smaak verliezen. In dit artikel lees je meer over het koken van asperges. Hoelang moet je asperges koken om ze op de beste manier te serveren? Lees verder.

Hoelang asperges koken
Vers geoogste witte asperges

Hoelang moet je asperges koken?

Asperges moet je tussen de 3 en 8 minuten koken afhankelijk van de dikte. Meestal zit de kooktijd van asperges rond de 5 minuten. Dunne asperges zijn eerder gaar dan dikke asperges, het is daarom verstandig dat je ongeveer dezelfde dikte aan asperges hebt.

Ga je witte asperges koken, zorg dan dat ze volledig onder water liggen. Een speciale asperger pan is niet nodig, als ze maar volledig onder water kunnen liggen. Dunne asperges kook je 3 minuten, normale asperges kook je 5 minuten en dikke asperges kook je 8 minuten. Na het koken kun je ze gerust nog even in de pan laten nagaren, als je maar stopt met koken.

Per volwassene heb je zo’n 7 asperges (van normaal formaat) nodig. Dit is ongeveer een pond. Voor kinderen is het wellicht verstandig om 3 asperges aan te houden. Afhankelijk van je gezinssamenstelling en de dikte van de asperges kun je ze gaan koken, volg hierbij de volgende stappen:

  • 7 asperges per volwassen persoon
  • Zorg voor een grote pan waarin de asperges plat en onder water liggen
  • Dunne asperges kook je in 3 minuten beetgaar
  • Normale asperges kook je in 5 minuten beetgaar
  • Dikke asperges kook je in 8 minuten beetgaar
  • Laat de asperges zo’n 15 tot 25 minuten nagaren zonder vuur

Witte of groene asperges koken

Je hebt de keuze om witte asperges of groene asperges te koken. Witte asperges moet je schillen, dit hoeft bij groene asperges niet. Witte asperges groeien onder de grond, groene asperges groeien boven de grond. Groene asperges zijn in 4 minuten beetgaar. De kooktijd van groene asperges is dus ongeveer 4 minuten.

Hoelang asperges koken
Verse groene asperges

Snijden voordat je asperges gaat koken

Voordat je begint met het koken van asperges moeten ze gesneden worden. De witte asperges dien je ook te schillen, dit is bij groene asperges niet nodig. Mochten de groene asperges erg ruw zijn, dan kun je ze licht schillen. Na het schillen van de asperges snij je ongeveer 1 a 2 centimeter van de onderkant af. Groene asperges zijn ook prima te grillen op de barbecue of te wokken.

Asperges combineren

Als je witte asperges gekookt hebt kun je ze uitstekend combineren met een gekookt ei, een stukje ham en wat kaas of een lekker stuk vlees met gekookte aardappelen. Groene asperges zijn goed te combineren met een salade of een roerbak schotel. Grill je ze, dan is het ook heerlijk bij een stuk vlees. Asperges kun je trouwens gewoon invriezen, dus als je te veel hebt gehaald dan kunnen ze gewoon de vriezer in. Eet smakelijk.

Leave a Comment