Chili con carne maken

De ultieme chili con carne: Een comfortgerecht dat je elke keer weer maakt!

Als er één gerecht is dat bij mij thuis altijd een succes is, dan is het wel chili con carne. Het is zo’n gerecht dat nooit verveelt, heerlijk verwarmt op koude dagen en waar je eindeloos mee kunt variëren. Wat ik zo fijn vind aan chili con carne, is dat het boordevol smaak zit, makkelijk te maken is en je het voor een grote groep kunt bereiden. Perfect voor een drukke werkweek of een gezellig avondje met vrienden. En bonus: het wordt de volgende dag alleen maar lekkerder!

Laat ik je meenemen in mijn favoriete recept voor chili con carne – eentje waar ik altijd complimentjes voor krijg!

Wat je nodig hebt:

Voor 4-6 personen

  • 500 g rundergehakt
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 blik (400 g) tomatenblokjes
  • 1 blik (400 g) kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blik (400 g) zwarte bonen (als je dat lekker vindt)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepels chilipoeder (ik pas het vaak aan afhankelijk van wie er mee-eet, mild of pittig!)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • Een snufje kaneel (mijn geheime ingrediënt!)
  • 1 theelepel suiker
  • 250 ml runderbouillon
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Optioneel: koriander en een lepeltje zure room voor de finishing touch

Hoe maak je het?

  1. De basis: ui, knoflook en gehakt
    Ik begin altijd met het fijnhakken van de ui en knoflook. Dat moment waarop de ui zacht begint te worden en de knoflook zijn geur afgeeft in de pan, geeft me meteen het gevoel dat er iets lekkers aankomt. Bak de ui zo’n 5 minuten in een beetje olijfolie tot hij glazig is, en voeg dan de knoflook toe voor nog een minuutje.
  2. Het gehakt erbij
    Voeg het gehakt toe en bak het rul. Zorg ervoor dat het vlees mooi bruin wordt, want dat geeft die heerlijke diepe smaak aan je chili. Ik gebruik meestal rundergehakt, maar als ik iets lichters wil, kies ik voor kipgehakt of zelfs een vega-alternatief. Alles kan!
  3. De kruidenmagie
    Hier komt het leukste deel: de kruiden! Komijn, chilipoeder, paprikapoeder, oregano en een klein beetje kaneel. Die kaneel is mijn geheime wapen, het zorgt voor een subtiele, warme twist die het gerecht nét dat beetje extra geeft. Roer alles goed door het gehakt en laat de kruiden even mee bakken, zodat hun smaken goed vrijkomen.
  4. Groenten en tomaten
    Tijd om wat kleur toe te voegen! Ik snijd een mooie rode paprika in blokjes en bak deze mee. Dan gaat de tomatenpuree erbij, samen met een blik tomatenblokjes en de runderbouillon. Roer alles goed door en voeg dan een theelepeltje suiker toe om de tomaten wat zoeter te maken. Laat dit lekker pruttelen, minstens 20-30 minuten, zodat alle smaken goed kunnen mengen. Soms laat ik het zelfs een uur staan – geduld wordt echt beloond!
  5. De bonen erbij
    Als alles lekker aan het sudderen is, voeg ik de kidneybonen (en soms zwarte bonen) toe. Dit geeft een mooie bite aan de chili en maakt het gerecht vullend zonder dat je veel extra’s nodig hebt. Laat de bonen nog zo’n 10-15 minuten meekoken.
  6. De finishing touch
    Proef even en breng op smaak met zout en peper. Wat ik vaak doe, is de chili serveren met een beetje verse koriander en een lepeltje zure room bovenop. Dit geeft een frisse, romige tegenhanger aan de pittigheid van de chili. En als ik echt uitpak, strooi ik er wat geraspte kaas overheen!

Variatietips:

  • Mild of pittig?: Mijn kinderen houden niet van te pittig eten, dus soms doe ik er maar een halve theelepel chilipoeder in en serveer ik er extra sambal bij voor de liefhebbers.
  • Bonen, bonen, bonen: Kidneybonen zijn klassiek, maar ik voeg ook graag zwarte bonen of zelfs linzen toe voor extra vulling en variatie.
  • Overgebleven chili?: Dit gerecht wordt de volgende dag alleen maar beter. Wat ik vaak doe, is de chili gebruiken voor nacho’s of als vulling voor burrito’s. Ideaal!

Serveeropties:

  • Met rijst: Dit is de klassieke manier waarop ik chili serveer – een grote lepel chili bovenop een bedje van warme rijst.
  • Met tortilla’s: Voor een meer Mexicaanse touch serveer ik chili soms met tortilla’s en maak ik er een soort wrap van.
  • Als topping voor nacho’s: Perfect voor een filmavondje! Leg wat tortillachips op een bakplaat, gooi er chili, kaas en eventueel wat jalapeño’s overheen en zet het even onder de grill. Gegarandeerd een hit.

Tot slot

Chili con carne is echt zo’n gerecht dat nooit misgaat en waar je eindeloos mee kunt variëren. Het is makkelijk, voedzaam en perfect voor drukke dagen waarop je toch iets lekkers op tafel wilt zetten. Of je het nu eet met rijst, als nacho topping of gewoon met een lepel uit de pan (ik beken: dat doe ik soms ook), het is altijd een feestje.

Heb jij een twist die je aan je chili geeft? Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe ideeën!

Eet smakelijk!

Leave a Comment