Hoelang moet je spare ribs koken?

Wat zijn spare ribs?

Spare ribs, ook wel geschreven als spareribs, zijn een populair gerecht in de wereld van de barbecue en de Amerikaanse keuken. Het zijn ribben van varkensvlees die afkomstig zijn van de onderkant van het varken, direct boven de buik en onder het rugdeel. Er zijn twee hoofdtypen spare ribs: “baby back ribs” en “St. Louis-style ribs.”

 1. Baby Back Ribs: Deze ribben worden gesneden van de rugzijde van het varken, dichtbij de ruggengraat. Ze worden vaak als magerder en malser beschouwd dan St. Louis-style ribs en hebben doorgaans meer vlees tussen de botten. De naam “baby back” komt van het feit dat deze ribben kleiner zijn dan andere delen van de varkensribben.
 2. St. Louis-style Ribs: Deze ribben worden verkregen door de uiteinden van de ribbenkast te verwijderen en het vlees gelijkmatiger te snijden. Ze hebben meestal iets meer vet en worden beschouwd als bevattender en smaakvoller dan baby back ribs. St. Louis-style ribs worden vaak gebruikt voor wedstrijdbarbecue en zijn een populaire keuze voor barbecueliefhebbers.

Spare ribs worden vaak gekruid en gemarineerd voordat ze worden gegrild of gerookt. Barbecuesaus wordt vaak gebruikt om de ribben te glazuren en smaak toe te voegen. Het koken van spare ribs vereist langzame en langdurige bereiding, meestal bij lage temperaturen, zodat het vlees mals en sappig wordt. Dit proces staat bekend als “low and slow” barbecue.

Spare ribs zijn een geliefd gerecht op barbecues, feestjes en evenementen, en ze worden vaak geserveerd met bijgerechten zoals coleslaw, aardappelsalade, maïsbrood en bonen. De smaak en textuur van spare ribs kunnen variëren afhankelijk van de kruiden, rubs, en sauzen die worden gebruikt tijdens het koken, wat leidt tot een breed scala aan smaakprofielen en regionale stijlen.

Hoe lang moet je spare ribs koken?

Het koken van spare ribs vereist meestal een langzame en langdurige bereiding bij lage temperaturen, meestal door middel van grillen of roken. De exacte kooktijd kan variëren afhankelijk van de temperatuur, de grootte en dikte van de ribben, en de gewenste gaarheid. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Voorbereiding: Voordat je de spare ribs kookt, is het gebruikelijk om ze te kruiden met een rub (kruidenmengsel) en ze enkele uren of zelfs ‘s nachts in de koelkast te laten marineren. Dit geeft de ribben extra smaak.
 2. Temperatuur: De ideale kooktemperatuur voor het bereiden van spare ribs ligt meestal tussen de 107°C en 135°C.
 3. Kooktijd: Over het algemeen kun je verwachten dat spare ribs tussen de 3 en 6 uur nodig hebben om volledig gaar te worden, afhankelijk van de temperatuur en de methode die je gebruikt. Hier zijn enkele richtlijnen op basis van de temperatuur:
 • Bij een kooktemperatuur van ongeveer 107°C tot 121°C: Reken op 5 tot 6 uur kooktijd.
 • Bij een kooktemperatuur van ongeveer 121°C tot 135°C: Reken op 3 tot 4 uur kooktijd.
 1. Controleer de gaarheid: Het is belangrijk om de gaarheid van de spare ribs te controleren met behulp van een vleesthermometer. De ribben zijn klaar om te eten wanneer de interne temperatuur op het dikste deel van het vlees ongeveer 88°C tot 93°C is. Het vlees moet ook mals zijn en gemakkelijk van het bot loskomen.
 2. Sausen en glazuren: Tijdens het laatste uur van het koken kun je barbecuesaus of glazuur aanbrengen op de spare ribs en ze kort blijven grillen om de saus te laten karamelliseren en extra smaak toe te voegen.

Houd er rekening mee dat dit algemene richtlijnen zijn en dat de kooktijd kan variëren op basis van verschillende factoren. Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het koken van spare ribs, want langzaam garen leidt tot mals en sappig vlees met een heerlijke smaak.

Benodigdheden spare ribs koken

Om spare ribs te koken, zijn er verschillende benodigdheden nodig, vooral als je van plan bent om ze te grillen of te roken. Hier is een lijst van de basisbenodigdheden:

 1. Spare ribs: Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de spare ribs zelf. Je kunt baby back ribs of St. Louis-style ribs kiezen, afhankelijk van je voorkeur.
 2. Grill of smoker: Een grill met een deksel of een barbecue met een smokerbox is ideaal voor het bereiden van spare ribs. Als je geen speciale smoker hebt, kun je een gewone barbecue gebruiken met indirecte hitte.
 3. Houtsnippers of houtblokken: Als je van plan bent om te roken, heb je houtsnippers of houtblokken nodig voor het genereren van rook en het toevoegen van smaak aan de ribben. Populaire houtsoorten zijn appelhout, mesquite, eiken en hickory.
 4. Kruiden en rubs: Maak een kruidenmengsel of rub met kruiden en specerijen naar keuze om de spare ribs op smaak te brengen voordat je ze gaat koken. Zout, peper, paprikapoeder, knoflookpoeder en suiker zijn vaak gebruikte ingrediënten.
 5. Barbecuesaus of glazuur (optioneel): Als je van saus houdt, heb je barbecuesaus of een glazuur naar keuze nodig om de ribben te glazuren tijdens het koken.
 6. Vleesthermometer: Een vleesthermometer is essentieel om de interne temperatuur van de ribben te meten en te controleren of ze gaar zijn.
 7. Aluminiumfolie: Je hebt aluminiumfolie nodig om de ribben in te wikkelen tijdens het koken, wat helpt om ze mals te maken.
 8. Borstel of mop: Een borstel of mop met lange steel is handig om saus of glazuur op de ribben aan te brengen tijdens het koken.
 9. Brandstof: Als je een grill of smoker gebruikt, heb je brandstof nodig, zoals houtskool, briketten of hout, om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden.
 10. Hittebestendige handschoenen: Handschoenen die hittebestendig zijn, zijn handig voor het hanteren van hete ribben en roosters.
 11. Bijgerechten en servies: Zorg ervoor dat je bijgerechten zoals coleslaw, aardappelsalade, maïsbrood en sauzen zoals barbecuesaus klaar hebt om te serveren. Vergeet niet borden, bestek en servetten voor het serveren.

Zorg ervoor dat je al je benodigdheden klaar hebt staan voordat je begint met het bereiden van de spare ribs. Het proces kan enkele uren duren, dus het is handig om goed voorbereid te zijn.

Wat smaakt lekker bij spare ribs?

Spare ribs hebben van zichzelf al een heerlijke smaak, maar je kunt ze combineren met bijgerechten en sauzen die hun smaak aanvullen en de maaltijd compleet maken. Hier zijn enkele suggesties voor wat lekker smaakt bij spare ribs:

 1. Coleslaw: Coleslaw, een koolsalade met een romige dressing, is een klassieke begeleiding bij spare ribs. De knapperige textuur en frisse smaak van coleslaw vormen een mooi contrast met de hartige ribben.
 2. Aardappelsalade: Aardappelsalade met mayonaise, mosterd en kruiden is een smakelijk bijgerecht. Het vormt een mooie aanvulling op de rijke smaak van de ribben.
 3. Maïsbrood: Maïsbrood, vooral in de vorm van muffins of plakjes, is een traditioneel bijgerecht bij barbecuegerechten zoals spare ribs. De zoete smaak van maïsbrood past goed bij de hartige smaken van de ribben.
 4. Bonen: Gebakken bonen, zoals barbecued bonen of chili, zijn een andere populaire keuze. Ze bieden een hartig en eiwitrijk element dat goed samengaat met de ribben.
 5. Gepofte aardappelen: Gepofte aardappelen met boter en kruiden zijn een eenvoudig, maar smaakvol bijgerecht dat goed past bij gegrilde of gerookte ribben.
 6. Gegrilde groenten: Gegrilde groenten zoals maïs, paprika, courgette en asperges kunnen een gezonde en smaakvolle aanvulling zijn op de maaltijd.
 7. Sauzen: Barbecuesaus is een klassieke keuze om te serveren bij spare ribs, maar je kunt ook andere sauzen overwegen, zoals mosterdsaus, honingsaus, knoflooksaus of een pittige sriracha-saus voor extra smaakvariatie.
 8. Zuurkool: Zuurkool, gefermenteerde kool met een zure smaak, is een traditionele begeleiding bij ribben in sommige keukens. Het biedt een knapperige textuur en een zure tegenhanger voor de rijke ribben.
 9. Gepofte maïs: Gepofte maïs is een lichte en knapperige snack die goed past bij de stevige ribben.
 10. Salades: Een eenvoudige groene salade met een frisse vinaigrette kan een verfrissende aanvulling zijn op de maaltijd en helpen de smaken in balans te brengen.

De keuze van bijgerechten hangt af van je persoonlijke smaak en voorkeuren. Experimenteer gerust met verschillende combinaties om de perfecte maaltijd samen te stellen die bij je spare ribs past.

Leave a Comment