Hoelang moet lamsrack bakken?

Wat is lamsrack?

Een lamsrack, ook wel bekend als lamskroon, is een stuk vlees dat bestaat uit de ribben van een lam. Het lamsrack omvat meestal de ribben en de daaraan gehechte spiermassa, en het wordt vaak gekenmerkt door een mooie, schone presentatie met het vlees dat nog aan de ribben is bevestigd.

Lamsrack wordt gewaardeerd om zijn malse en sappige vlees, evenals de karakteristieke smaak die vaak wordt omschreven als mild, zoet en toch enigszins aards. Het vlees is meestal roze tot lichtrood van kleur.

Hoe lang moet lamsrack bakken?

Lamsrack kan op verschillende manieren worden bereid, maar een populaire bereidingswijze is het braden of grillen. Hier zijn enkele stappen voor het braden of grillen van een lamsrack:

 1. Verwarm de oven voor op 200-220°C of verwarm de grill voor op middelhoog vuur.
 2. Breng het lamsrack royaal op smaak met zout, peper en kruiden naar keuze. Veelvoorkomende kruiden voor lamsrack zijn rozemarijn, tijm, knoflook en olijfolie.
 3. Verhit een ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje olie toe. Als je de grill gebruikt, zorg dan dat het rooster goed is ingevet.
 4. Plaats het lamsrack met de vleeskant naar beneden in de hete pan of op de grill. Bak het gedurende 2-3 minuten of tot het mooi bruin is.
 5. Draai het lamsrack om, zodat de vleeskant naar boven wijst, en plaats de pan in de voorverwarmde oven of grill.
 6. Rooster het lamsrack gedurende ongeveer 15-20 minuten voor medium-rare tot medium, afhankelijk van de gewenste gaarheid en de dikte van het vlees. Gebruik een vleesthermometer om de interne temperatuur te meten; deze moet ongeveer 55-60°C zijn voor medium-rare.
 7. Haal het lamsrack uit de oven of van de grill en laat het enkele minuten rusten voordat je het aansnijdt. Dit helpt om de sappen in het vlees te behouden.

Lamsrack wordt vaak geserveerd met sauzen, zoals muntsaus, rodewijnsaus of knoflooksaus, en bijgerechten zoals aardappelpuree, groenten en/of een frisse salade. Het is een heerlijke en elegante keuze voor een feestelijke maaltijd of speciale gelegenheden.

Wat zijn de benodigdheden voor het bakken van lamsrack?

Om lamsrack te bakken, heb je enkele basisingrediënten en keukengerei nodig. Hier is een lijst met benodigdheden:

Ingrediënten:

 • Lamsrack (schoongemaakt en met of zonder frenched ribben, afhankelijk van je voorkeur)
 • Zout en peper naar smaak
 • Kruiden en specerijen naar keuze (bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, knoflook, olijfolie)

Keukengerei:

 • Ovenvaste koekenpan (bij voorkeur een gietijzeren koekenpan)
 • Keukenmes
 • Snijplank
 • Vleesthermometer (optioneel maar handig om de gaarheid te controleren)
 • Tang of spatel

Optionele ingrediënten:

 • Saus naar keuze (bijvoorbeeld muntsaus, rodewijnsaus, knoflooksaus)

De keuze van kruiden en specerijen kan variëren afhankelijk van je smaakvoorkeuren. Traditionele kruiden zoals rozemarijn en tijm gaan vaak goed samen met lamsrack, maar je kunt ook andere kruiden en specerijen toevoegen om de smaak aan te passen aan je eigen voorkeur.

Het gebruik van een vleesthermometer is handig om de gewenste gaarheid te bereiken. Voor medium-rare lamsrack moet de interne temperatuur ongeveer 55-60°C zijn. Voor medium is dit ongeveer 63-68°C. Het is belangrijk om lamsrack niet te gaar te laten worden, omdat het vlees snel droog kan worden als het te gaar is.

Sauzen kunnen naar keuze worden toegevoegd als smaakvolle accenten bij het serveren van lamsrack. Kies een saus die goed past bij de kruiden en specerijen die je hebt gebruikt en je persoonlijke smaak.

Leave a Comment