Kip kerrie maken

Een overheerlijk en makkelijk recept voor kip kerrie

Kip kerrie is een populair gerecht waarin kip wordt bereid in een romige, kruidige saus met kerrie als belangrijkste smaakmaker. Kerriepoeder is een mix van verschillende specerijen, zoals kurkuma, komijn, koriander en gember, en geeft het gerecht zijn kenmerkende gele kleur en warme, milde smaak.

Het gerecht kan worden aangevuld met ingrediënten zoals ui, knoflook, paprika, doperwten, en kokosmelk of crème fraîche voor een romige textuur. Kip kerrie wordt vaak geserveerd met rijst, maar kan ook worden gecombineerd met naanbrood of roti. De smaak kan variëren van mild tot pittig, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid kerriepoeder en eventuele extra kruiden.

Hier is een eenvoudig en smakelijk recept om kip kerrie te maken:

Ingrediënten:

  • 400 g kipfilet (in blokjes gesneden)
  • 1 ui (fijn gesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 200 ml kokosmelk of crème fraîche
  • 1 eetlepel olijfolie of boter
  • 1 rode paprika (in reepjes gesneden, optioneel)
  • 100 g doperwtjes (optioneel)
  • 1 eetlepel bloem (voor de sausdikte, optioneel)
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: verse koriander voor garnering

Instructies:

1. Kip en groenten voorbereiden:

  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Hak de ui en knoflook fijn en snijd de paprika in reepjes (als je deze gebruikt).

2. Kip bakken:

  • Verhit olijfolie of boter in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur.
  • Voeg de kipblokjes toe en bak deze tot ze goudbruin zijn aan de buitenkant. Haal de kip uit de pan en zet apart.

3. Groenten bakken:

  • Voeg in dezelfde pan de ui en knoflook toe en bak deze zacht en glazig.
  • Voeg eventueel de paprika en doperwtjes toe en bak ze kort mee.

4. Kerriepoeder en bloem toevoegen:

  • Strooi het kerriepoeder over de groenten en roer goed door om de smaken vrij te laten komen.
  • Als je de saus wat dikker wilt maken, voeg dan een eetlepel bloem toe en roer het geheel nog eens goed door.

5. Saus maken:

  • Voeg de kokosmelk of crème fraîche toe aan de pan en roer het geheel goed door.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.

6. Kip toevoegen:

  • Doe de gebakken kip terug in de pan en laat alles op laag vuur nog 10-15 minuten zachtjes sudderen, zodat de kip helemaal gaar is en de smaken zich goed vermengen.

7. Serveren:

  • Serveer de kip kerrie met rijst, naanbrood of andere bijgerechten naar keuze.
  • Garneer eventueel met verse koriander voor een extra frisse smaak.

Opties:

  • Voeg extra groenten toe zoals wortel of courgette voor een rijker gerecht.
  • Je kunt ook wat sambal of verse chili toevoegen als je van pittig houdt.

Eet smakelijk!

Leave a Comment